چرا عقايد به اعمال تبديل نمی شوند؟
بارها به اين سوال فکر کردم که چرا عقايد به اعمال تبديل نمیشوند ؟
و بالاخره دريافتم که صرف داشتن عقايد خوب نمیتوان اعمال خوب داشت. زيرا عقايد خوب تنها باعث ايجاد انگيزههای مثبت در شخص میشوند ، در حاليکه نفسانيات، غرايز، تفکرات، عادات و عقايد بد، باعث ايجاد انگيزههای منفی در آدمی بوده و اعمال ما در واقع برآيند تاثير اين دو انگيزه مثبت و منفی هستند. در کنار عقايد خوب و شايد به موازات آن وجدان انسان قرار گرفته است که انگيزه مثبت میدهد.
اين وجدان همان فطرت الهی است که در نهاد او تعبيه گشته است. همان طور که نفسانياتی همچون خشم و غرور و خود خواهی و تنبلی در نهاد او گذاشته شدهاند. اين دو نيروی خير و شر که به طور آگاهانهای در وجود انسان قرار داده شده است، در مرکزيت انسان يکی از بزرگترين چالشهای هستی را ايجاد میکند.
در اين چالش است که انسان رشد میکند، زمين میخورد و ياد میگيرد. شايد يکی از مصاديق لقد خلقنا الانسان فی کبد همين چالش باشد. گفته شد که چالش آگاهانه به وجود آمده است. چنانچه در قرآن نيز آمده است ظلمات را خداوند آفريد و نيز آمده است او هر که را بخواهد هدايت و هر که را بخواهد گمراه خواهد کرد (نحل-93). يعنی اسباب هدايت و گمراهی انسان توسط خداوند مهيا شده است. اين مضامين آگاهانه بودن اين سناريو را تاييد میکند.
حال آيا بايد به شهامت انسان آفرين گفت که حاضر شد در اين نبرد وارد شود يا از حماقت و جهالت او متاثر شد؟! (… وکان الانسان ظلوما جهولا.- احزاب-72)
اما به راستی انسان در اين دريای پر تلاطم به حال خود رها نشده است! او يک ناخدا و هدايتگر خارقالعاده دارد. او عقل دارد! عقلی که میتواند انسان را به ساحل سعادت برساند. همانطورکه چالش خير و شر در نهاد آدمی ، در طبيعت شناخته شده اطراف ما منحصر بفرد است، عقل هدايتگر او نيز منحصر بفرد است.
وظيفه عقل چيست؟
عقل از طريق حواس انسان شروع به کسب دانش و جمع آوری اطلاعات میکند. آن ها را مورد تجزيه و تحليل قرار داده و مسير صحيح را مشخص میکند. آدمی با تفکر و تعقل در وجود خود میتواند نيروها و بردارهای خير و شر را که ناشی از وجدانيات و نفسانيات هستند شناسايی و دسته بندی کند. پس آنگاه با اطاعت از خرد، بردارهای مثبت را تقويت و بردارهای منفی را تضعيف نمايد تا جهت حرکت به سمت و سوی درست خود نزديک گردد.
اما در اين جا سوال مهمی مطرح میشود:
دين چيست و نقش آن در اين کشمکش چيست؟
میتوان گفت:
دين در واقع بينش و روشی است که از طريق روح هدايتگر هستی برای آگاهی ، پاک ساختن و بيدار ساختن عقل و فطرت انسان در اختيار او قرار میگيرد.
چنانچه هر دين جديدی که معرفی شده است برای اثبات حقانيت خود به عقل و فطرت انسان رجوع کرده و نيازمند مهر تاييد عقل و فطرت بوده است . اين آيين جديد از جانب عقلها و فطرتهای پاک پذيرفته میشود ولی از طرف عقلها و فطرتهای زنگار بسته نفی میگردد.
در اديان ابراهيمی کهن که ساخت یافته ترين آنها آيين يهود است ، تاکيد بيشتر بر فطرت آدمی بوده است و دستورات آن جنبه تعبدی دارد. اما با رشد و بلوغ نسبی جامعه بشر در آيين اسلام وزنه عقل سنگين تر شده و برای اولين بار در يک کتاب آسمانی، انسان تشويق به تعقل، تفکر و دليل آوردن میشود.
نوشته پاکدین

آدرس مطب : اصفهان ، خیابان توحید میانی ، قبل از چهارراه پلیس ، مقابل اداره ثبت ، ساختمان آریا ، طبقه اول
تلفن : 91620100 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
معرفی کتاب راه چهارم
تاریخ انتشار : 1387-05-04تاریخ بروز رسانی : 1403-07-16 -
اولین قدم برای کسب نتایج بهتر
تاریخ انتشار : 1387-04-14تاریخ بروز رسانی : 1403-07-16 -
به دیگران انرژی دهیم
تاریخ انتشار : 1387-05-02تاریخ بروز رسانی : 1403-07-16 -
سپندار مذگان روز عشق ایرانی
تاریخ انتشار : 1387-05-04تاریخ بروز رسانی : 1403-07-16 -
قوانين خوشبختی ليمن
تاریخ انتشار : 1391-10-24تاریخ بروز رسانی : 1403-08-17
نظرات کاربران درباره این مطلب :زارع [ 1402-06-08 ]
لذت بردم بسیار عالی

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .