جوش کیستی چیست؟
یکی از عواملی که روی زیبایی صورت تأثیر میگذارد، سلامت پوست است. پوست خوب و شفاف نه تنها نشان دهنده سلامت جسمی و درونی بدن است، بلکه میتواند از لحاظ روانی نیز روی اعتماد به نفس افراد اثر بگذارد. پوست بزرگ ترین اندام بدن انسان است که به عنوان نوعی پوشش خارجی برای محافظت از اندامهای درونی در برابر عوامل بیرونی، ایجاد شده است. روی پوست ما منافذ زیادی وجود دارد که اگر به وسیله چربی، باکتری یا سلولهای مرده مسدود شود، جوش یا آکنه به وجود میآید.آکنهها انواعی مختلفی دارند که متناسب با ظاهر، مدت زمان بهبودی و شدتی که دارند طبقه بندی میشوند. آکنه کیستیک از مهم ترین و شایع ترین انواع جوش به شمار میروند.آکنه کیستیک نوعی جوش است که به صورت برآمدگیهای قرمز، بزرگ، دردناک و به شکل کیستی نرم و آبکی زیر پوست دیده میشود. مدت زمان بهبود آنها در مقایسه با دیگر انواع آکنه، طولانی تر است. علاوه بر این، ممکن است موجب درد و خارش پوست نیز شوند. جوش کیستی معمولاً روی صورت، بازوها، پشت گوش، گردن، قفسه سینه، شانهها و کمر ایجاد میشود. زنان، مردان و کودکان میتوانند به آن مبتلا شوند؛ اما این جوشها بیشتر در نوجوانان و جوانان مشاهده میشود و عمق بیشتری نسبت به باقی انواع جوش دارد.
از روشهای مختلفی برای درمان انواع جوش از قبیل جوش کیستی در کلینیک دکتر واعظ شوشتری استفاده میشود. شما می توانید برای درمان انواع جوش در اصفهان ، با هماهنگی قبلی از طریق تماس با شماره تلفن 91620100 - 031 به کلینیک دکتر واعظ مراجعه فرمایید.
علل جوش کیستی یا آکنه کیستیک
آکنه زمانی ایجاد میشود که منافذ روی پوست مسدود شوند؛ بنابراین ممکن است زمانی که روغن طبیعی تولید شده در پوست منافذ را مسدود میکند، جوش چرکی ایجاد شود. هنگامی که این منافذ مسدود میشوند، التهاب و تورم ایجاد میشود. گاهیاوقات، باکتریها میتوانند در منافذ مسدود شده تجمع یافته و آکنه ایجاد کنند. فاکتورهای مختلفی وجود دارند که میتوانند در ایجاد جوش کیستی نقش داشته باشند، از جمله:
- نوسانات هورمونی، مانند نوسانات ناشی از بلوغ، بارداری یا یائسگی
- شرایط پزشکی که بر هورمونها تأثیر میگذارد، مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
- داروهایی مانند پیشگیری از بارداری خوراکی، استروئیدها یا لیتیوم
- میکروبیوم پوست، زیرا برخی از گونههای باکتری میتوانند باعث التهاب شوند و با آکنه مرتبط هستند.
- استرس، زیرا باعث آزادشدن آندروژنها (هورمونهایی که منجربه ایجاد آکنه میشوند) میشود
- ژنتیک که ممکن است برخی افراد را بیشتر از دیگران درمعرض ابتلابه آکنه قرار دهد.
علائم جوش کیستی یا آکنه کیستیک
جوش کیستی اغلب شبیه دملهای پوستی به نظر میرسند. سایر خصوصیات جوش کیستی عبارتند از:
- کیست پر چرک بزرگ
- برجستگی بزرگ سفید
- قرمزی
- لمس حساس یا دردناک
- جوش کیستی شاید بیشتر بر روی چهره فرد قابل تشخیص باشد؛ اما در سینه، کمر، گردن، پشت و بازوها نیز رایج است. جوش کیستی حتی ممکن است روی سر، شانهها و پشت گوشها ایجاد شود.
تشخیص جوش کیستی یا آکنه کیستیک
پزشک یا متخصص پوست به آسانی می تواند در حین معاینه دیداری التهاب قابل توجه جوش ها را مشاهده کرده و نوع جوش را تشخیص دهد. همچنین، با مراجعه به متخصص پوست می توان از عدم ابتلا به بیماری های دارای علائم مشابه به این اختلال کسب اطمینان کرد. در صورت ابتلا به جوش کیستی و عدم پاسخگویی به درمان اولیه امکان دارد انجام آزمایش های تشخیصی بیشتری مورد نیاز باشد. در این موارد، پزشک یک آزمایش کشت از ضایعه انجام داده تا ابتلای فرد به مشکلات مشابه مانند فولیکولیت یا روزاسه را تشخیص دهد.
عوارض جوش کیستی یا آکنه کیستیک
عدم درمان مناسب جوشهای کیستیک می تواند عواقب نامطلوبی داشته باشد که این موارد از عوارض ظاهری تا مشکلات سلامت روانی را شامل شوند، بنابراین، درمان هر چه زودتر این اختلال پوستی جهت پیشگیری از آسیب ها و اثرات بلند مدت ضروری است.
اسکار جوش
اسکار یا جای جوش یکی از آزار دهنده ترین جنبه های جوش کیستی می باشد. اسکار های شدید ناشی از جوش را می توان به صورت نشانه هایی عمیق یا برآمده بر روی سطح پوست افراد مبتلا مشاهده کرد. گاهی اوقات درمان جای جوش کیستیک ممکن است بسیار سخت باشد.
هیپرپیگمانتاسیون (لکه های پوستی)
پس از التیام یافتن جوش امکان دارد لکه هایی قرمز یا تیره رنگ روی پوست بر جای بمانند که به آن هیپرپیگمانتاسیون میگویند. ممکن است این موارد با جای جوش اشتباه گرفته شوند؛ اما این لکه ها اسکار نبوده و در نتیجه رنگدانه ای شدن پوست به وجود می آید که در پزشکی تحت عنوان ماکول شناخته می شوند.
عواقب روانی
جوش ها علاوه بر اثرات بلند مدت جسمانی می توانند با مشکلات سلامت روانی همچون افسردگی و اضطراب نیز ارتباط داشته باشند. همزمان با افزایش اهمیت تصویر ذهنی فرد از بدن خود در سال های نوجوانی، آشکار بودن ضایعات و اسکار جوش ها می تواند به کاهش اعتماد به نفس فرد منجر شود.
درمان جوش کیستی یا آکنه کیستیک
داروهای بدون نیاز به نسخه که برای درمان آکنه خفیف استفاده میشوند، معمولاً تأثیر چندانی بر آکنه کیستیک ندارند. متخصص پوست احتمالاً یک یا چند داروی زیر را تجویز خواهد کرد:
- آنتیبیوتیکهای خوراکی که به کاهش التهاب و کنترل باکتریها کمک میکند؛ اما گاهی آنتیبیوتیکها بر آکنه تأثیر نمیگذارند یا ممکن است پس از چند سال بهخوبی تأثیرگذار نباشند.
- قرصهای پیشگیری از بارداری به برخی زنان کمک میکند تا هورمونهایشان منظم شوند.
- کرمها، لوسیونها یا ژلهای تجویزی حاوی رتینوئید (نوعی ویتامین آ.) به از بین بردن انسداد منافذ و فعالیت آنتیبیوتیکها کمک میکند.
- ایزوترتینوئین (قبلاً با نام آکوتان شناخته میشد؛ اما امروزه تحت برندهای کلاراویس، سوترت، میوریزان، آمنستیم و آبسوریکا در دسترس است) به همه عوامل بروز آکنه حمله میکند. دوز پیشنهادی اکثر این داروها روزانه یک یا دو قرص به مدت 5 ماه است. در اکثر افراد این داروها اثر میکنند و پوست کاملاً و پاکسازی میشود؛ اما اگر باز هم دچار آکنه کیستیک شدید میتوانید درمان را تکرار کنید. زنان هنگام مصرف این دارو نباید باردار شوند.
- اسپیرونولاکتون دارویی است که به تخلیه آب زائد کمک میکند اما برای درمان آکنه کیستیک در زنان هم مفید است.
درمان جوش با لیزر و درم ابریژن
درمان های فیزیکال مثل تخلیه کومدون، پیلینگ شیمیایی، میکرودرم ابریژن ، نور درمانی و لیزر می توانند به تنهایی یا به همراه روش های متداول درمان جوش صورت و بدن در موارد خاص مورد استفاده قرار گیرند. همچنین می توان از لیزر، ساب سیژن و درم ابریژن جهت برطرف کردن اسکار آکنه در موارد انتخابی کمک گرفت. در اکثر بیمارانی که از روش های فیزیکی برای درمان جوش صورت و بدن استفاده می کنند نتایج درمانی سریع تر و رضایت بخش تر است.
پیشگیری از جوش کیستی یا آکنه کیستیک
در اینجا به چند نکته برای مراقبت از پوست افراد دارای آکنه یا مستعد به آن در برابر بروز جوش اشاره شده است:
- صورت خود را بیش از دو بار در روز با آب گرم و شوینده مخصوص آکنه نشویید.
- جوشها را دستکاری نکنید و از تخلیه جوش زیرپوستی اجتناب کنید؛ زیرا ممکن است عفونت را بیشتر کرده و باعث انسداد، تورم و قرمزی شود.
- خود درمانی نکنید و برای از بین بردن جوش برای همیشه، از همان ابتدا به پزشک مراجعه کنید.
- هنگام صحبت تلفن را از صورت دور خود نگهدارید.
- دستهای خود را قبل از استفاده از لوسیون، کرم یا لوازم آرایشی حتماً بشویید.
- اگر دارای جوش روی باسن، جوش سر یا جوش روی پشت و شانهها هستید، از پوشیدن لباسهای تنگ خودداری کنید.
- از محصولات آرایشی بدون چربی و برای پوست حساس استفاده کنید و قبل از خواب حتماً آرایش خود را پاک کنید.
- قبل از استفاده از کرم اصلاح، پوست و ریش خود را با آب گرم و صابون بشویید.
- از قرار گرفتن زیاد در معرض آفتاب خودداری کنید؛ زیرا این امر باعث تولید سبوم بیشتر در پوست میشود.
- از اضطراب و استرس خودداری کنید؛ زیرا میتواند باعث افزایش تولید کورتیزول و آدرنالین شود که باعث تشدید آکنه میشوند.
دکتر علیرضا واعظ شوشتری متخصص پوست و مو، با کسب سالها تجربه در تزریق ژل و تزریق چربی و انجام روشهای جوانسازی مانند اندولیفت و هایفوتراپی در اصفهان، یکی از بهترین ارائه دهندگان این خدمات میباشند. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 91620100 - 031 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان توحید میانی ، قبل از چهارراه پلیس ، مقابل اداره ثبت ، ساختمان آریا ، طبقه اول
تلفن : 91620100 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
نقش خوراکی ها در جوش صورت
تاریخ انتشار : 1394-11-21تاریخ بروز رسانی : 1399-09-23 -
لزوم تخلیه کمدون ها و ماکرو کمدون ها
تاریخ انتشار : 1400-08-29تاریخ بروز رسانی : 1400-08-30 -
همه چیز درباره جوش های زیر پوستی
تاریخ انتشار : 1401-08-26تاریخ بروز رسانی : 1402-01-23 -
درمان سریع جوش صورت
تاریخ انتشار : 1396-10-04تاریخ بروز رسانی : 1403-05-07 -
ایزوترتینویین، آکوتان یا راکوتان
تاریخ انتشار : 1388-10-26تاریخ بروز رسانی : 1399-09-17
نظرات کاربران درباره این مطلب :مهتاب نادری [ 1402-02-21 ]
سلام من تهران ساکنم خواستم دکتر یکی از همکارانشون که مثل خودشون متخصص در پوست و مو هستند و اطمینان به کارشون دارن بهم معرفی کنند سپاسگزارم
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .